Ортодонтия

Красивите зъби и усмивка са показател за здравето,културата и състоянието на всеки човек. Грешно е да се смята, че неправилно подредените зъби могат да се коригират само в детството. С помощта на съвременните технологии всеки може да има красива усмивка.

Целта на ортодонтията е дa подобри ефективността на дъвченето и естетиката чрез преместване на зъбите в зъбните редици, както и чрез промяна съотношението между двете челюсти. Това води до цялостна промяна на вида на лицето и профила на устните.

Ортодонтското лечение предотвратява бъдещи функционални проблеми:

– струпаните зъби са по-трудни за коректно почистване с четка и конец, което ще доведе до кариес или възпаление на венците.

– кръстосаната захапка води до неприятен растеж и неравномерно износване на зъбите.

– отворената захапка може да доведе до навици на впъхване на езика между зъбите и проблеми с говора.

– бруксизъм и бруксомания;

Процесът на лечението започва с диагностични процедури, включващи рентгенови снимки- теле- и ортопантомография и анализ на гипсови модели на челюстите. Прави се план на лечение и се определят апаратите, с които е най-удачно да бъдат постигнати желаните резултати . Използват се интраорални снемаеми ( в основата на които е лингвалната пластинка) и фиксирани (многоключалковата брекет система) ортодонтски апарати, а понякога и екстраорални (с елементи и извън устата) апарати.

Лингвалната пластинка може да се изработи за горна и/или долна челюст. Тя се изработва индивидулано за всяко дете по снети отпечатъци от горната и долната челюст на детето и се задържа за зъбите на пациента чрез специални куки. Може да се сваля по време на миене на зъбите или по време на хранене и след това отново да се поставя.

Има няколко вида брекети. Най-често използвани са металните брекети, произведени от неръждаема стомана. Керамични брекети са прозрачни и се предпочитат от по-възрастни пациенти, но са доста чупливи и безцветните ластици, които се използват, може да променят цвета си между посещенията. Златни брекети – те са от неръждаема стомана и са покрити с 24 карата злато. Лингвални брекети – те са абсолютно невидими и се фиксират от вътрешната страна на зъбите. През първите два-три дена след поставянето на брекетите се наблюдават временни проблеми с говора, които с времето изчезват.