Козметична дентална медицина

Естетика
Към козметичната дентална медицина се включват фасетите, циркониеви корони, прес- керамика, както и избелващи процедури.
Фасетите представляват порцеланови пластинки които се поставят по предната повърхност на зъбите. Тяхната цел е подобряване на естетичния вид на усмивката. Използват се за възстановяване на зъбни дефекти – криви, отчупени или оцветени зъби. Благодарение на стъклоподобната си структура, имитират естествения цвят и прозрачност на зъбните структури. Освен това порцеланът не подлежи на преоцветяване и фасетите не променят външния си вид с времето.
Циркониевия оксид е най- естетичния и здрав материал досега в денталната медицина. Неговият цвят в най- голяма степен имитира зъбните структури, което го прави подходящ за скелет, върху който се нанася керамиката. Циркониевият оксид е биологично поносим и не дава алергични реакции.
Прес- керамиката представлява безметална керамика с добри естетични качества. Използва се предимно във фронталната област.

Избелването бива три вида- в домашни условия (с шини), избелване на девитализирани зъби и професионално (в денталния център). За тази цел се използват съединенията на база на водороден пероксид (около 35%).
При домашното избелване се вземат отпечатъци, от които се изработват силиконови шини. В нея се нанася избелващия гел. Носят се през нощта като продължителността е в зависимост от желания резултат.
Избелването на девитализирани зъби се извършва след като се отстрани старото каналопълнежно средство и се прелекува и запълни по съвременните методи. Избелващият гел се постава в кавитета и се остава да престои, в зависимост от желания резултат. След това зъба се възстановява с естетичен материал.
Професионалното избелване се извъшва със специална лампа, като то включва следните етапи:

Почистване на зъбите от зъбен камък, оцветявания, плака;

Изолиране на устните и венците с протективен гел;
Подсушаване на зъбите;
Нанасяне на избелващия гел;
Осветяване на гела.
Ефектът от избелването се вижда веднага след процедурата.