Парадонтология

Пародонтология
В клиниката се лекуват пародонтални заболявания,извършва се почистване на зъбен камък, root planning, открит и закрит кюретаж, шиниране на подвижни зъби. Предлагаме изследване на бактериалната флора в патологичните джобове.

Пародонтитът е инфекциозно заболяване, причинено от бактериите в зъбната плака, и обхваща всички структури, които поддържат зъбите: гингива /венец/,периодонциум /фини влакна, които поддържат зъба в костта/ и челюстна кост. Зъбната плака предствлява добре организирани и прикрепени върху зъбната повърхност бактерии.В зависимост от вида на тези бактерии пародонтитът може да протича по различен начин: агресивно или хронично.
Най-разпространен е хроничният пародонтит, който обикновено пациента, а и много зъболекари забелязват едва когато е в много напреднал стадий.
Как да разбера, че имам пародонтит?
Обикновено признаци като: кървене от венците, лош дъх, промяна в положението на зъбите и др. могат да ни насочат, че имаме проблем с пародонта, но истината е че без рентгеново изследване и клиничен оглед от специалист не можем да поставим диагноза- пародонтит.

Как се лекува пародонтита?
След като е поставена диагноза- пародонтит лечението преминава през няколко етапа:
1.Инициална /начална/ терапия – тя включва задължително ултразвуково почистване на надвенечните и подвенечни зъбен камък, зъбна плака и биофилм. Извършва се на няколко етапа в зависимост от количеството на бактериалните носители и тежестта на заболяването.Измерват се дълбочината на пародонталния джоб и се оценява загубата на пародонт – това определя и стадия на заболяването. Ако има подвижност на някои зъби те се шинират / закрепват се по определен начин няколко зъба един за друг, за да няма подвижност над нормалната при хранене и говор/.От голямо значение е поддържането на перфектна орална хигиена от страна на пациента по време на цялото лечение, както и след него, затова допълнително се набляга на обучението за правилното и извършване.

2.Реоценка – на този етап /обикновено няколко седмици след края на инициалната терапия/ се оценява какво сме постигнали след 1-ви етап на лечението, като отново се измерват пародонталните джобове, както и всички клинични признаци от началния преглед. В зависимост от резултатите на този етап може да се пристъпи или към поддържаща терапия, или към допълнителни хирургични методи за лечение в някои участъци. Колкото и страшно да звучи хирургичните методи са единственият вариант за възстановяване на вече загубена кост около зъбите или за намаляване дълбочината на някои пародонтални джобове. Хирургичното лечение се извършва от зъболекар,преминал специално обучение по пародонтология.
3.Поддържаща терапия- към нея се преминава или веднага след преоценката,или след края на пародонталната хирургия /ако е необходима/. Тя се изразява в перфектна орална хигиена от страна на пациента и редовни посещения / между 3 и 6 мес./ за почистване на биофилма с ултразвук в денталния кабинет. Този етап може да се извършва и от общопрактикуващ зъболекар, без специално пародонтално обучение. В заключение можем да кажем-да, пародонтитът е лечимо заболяване,но за успешното му лечение без загуба на зъби е от критично значение стадият, на който ще се диагностицира и ще започне правилното му лечение.